Vad är lajv?

 

En sol

Det finns en hel del personer som frågar hur det fungerar, hur lajv är och vad tanken bakom lajvet är. För det första måste jag nog våga påstå att lajv inte riktigt kan beskrivas - det behöver upplevas! Det är lite som att försöka beskriva en vrålhäftig bok men utan alla coola specialeffekter som man faktiskt kan se på film, men utan att du får se filmen eller uppleva känslan hos karaktärerna i vad de upplever.

Alla beskriver nog lajv helt olika beroende på vilken genre det är. Jag skulle nog vilja beskriva det som en improvisationsteater där du både är medverkande och publik samtidigt. Du är en huvudkaraktär i boken du läser och du kan genom dina handlingar, ändra utgången på händelser som sker. Självfallet bör du också vara medveten om att dina handlingar har konsekvenser. Det är lite som en vuxenteater för de personer som har barnasinnet kvar! Det finns sällan åldersgränser uppåt men det kan finnas nedåt beroende på typ av lajv. Det kan vara på många olika ställen och varierar i längd. Det kan vara allt från inne i en lokal eller källare eller för den delen någon form av lagerhus, till ute i naturen långt ifrån bebyggelse.

Det finns en hen del olika genrer inom lajv så vill man vara med på sitt första lajv någonsin, kan det vara bra att kolla upp vad som behövs innan man börjar. Förslagsvis har du med dig en vän eller tar kontakt med någon som kan guida dig genom lajvet om du har frågor som du kan viska till dem tex.

Vill du veta mer om lajv läs här.

Credd för text: lajv101.com